Pametna vinska klet je ključna pri pridelavi kakovostnega vina. Vinarji stremijo k temu, da bi bilo njihovo vino popolno. Za dosego popolnega vina pa je izrednega pomena temperatura kleti, ki igra izjemno pomembno vlogo pri fermetaciji, maceraciji in tudi pri stabilizaciji ter staranju vina. Zraven temperature sta pomembna izjemno tudi vlaga in vsebnost CO2 v zraku kleti, saj vinarji ob dobrih pogojih v kletih lahko preživijo več časa pri izdelavi svojega vrhunskega vina.
1. CO2 v vinski kleti je lahko tudi smrtonosen
Ogljikov dioksid oz. CO2 je ob normalnih pogojih brez vonja in barve, pri vdihavanju pa ga ne čutimo. Znano je, da je gostejši in težji od zraka, zato se rad nabira in zadržuje prav v kletnih prostorih. CO2 nastaja pri alkoholnem vrenju!
Za zagotovitev najboljših možnih delovnih pogojev je potrebno zagotoviti:
- kontantno in zanesljivo merjenje CO2 in
- urediti ustrezno prezračevanje.
S pomočjo prostorskega senzorja za CO2 in temperature ANDRACO2 lahko beležimo vsebnost CO2 in na podlagi tega avtomatsko vklapljamo in izklapljamo prezračevalni sistem. V primeru, da ima klet prezračevalne kanale lahko avtomatiziramo prezračevalne lopute. V kolikor pa je klet izolirana pa je dobro, da se v njo namesti klimatska naprava s katero avtomatsko upravlja senzor.
Optimalna postavitev senzorja je na sredini stene in na čim bolj nevtralnem položaju. Senzorja ni priporočljivo namestiti ob oknu, vratih, klimatski napravi, prezračevalnih kanalih, itn. saj s tem ne bo kazal pravilne vrednosti. Namestiti ga je torej potrebno, v kolikor je le mogoče, na najbolj nevtralni lokaciji.
Avtomatizacija je lahko osnovna, ki poteka s pomočjo preklopnika ANDSUR. Preklopnik avtomatsko preklopi relejski kontakt za točno določeno vrednost, ki se nastavi v %. Zahtevna avtomatizacija pa poteka s pomočjo krmilnika U-DDC. Takšna rešitev omogoča tudi nadzor in upravljanje na daljavo preko mobilnega telefona ali spletnega brskalnika.
NAMIG
Kako ugotoviti vsebnost CO2 v kleti, če nimate nameščenega senzorja?
REŠITEV
V vinsko klet postavite gorečo svečo! Če sveča ugasne takoj zapustite prostor in ga za vsaj 15 minut dobro prezračite. Najboljša rešitev je prepih!
2. Optimalna temperatura v vinski kleti
Za pripravo vrhunskega vina je potrebno zagotoviti tudi primerno temperaturo. Vsak vinar ve, da je za pridelavo ali shrambo vina potrebna konstantna temperatura, ki nikoli ne sme preseči 18°C.
V kleti ne sme biti večjih temperaturnih nihanj, saj ne smejo preseči več kot 3°C do 5°C. S tem se namreč zmanjša možnost kisanja vina (oksidacija), vino pa ohrani svežino, bistrost in ostale komponente.
S pomočjo senzorja temperature ANDRTF3 lahko nadzorujete prezračevalne kanale, klimatske ali prezračevalne naprave in ostale produkte, ki pomagajo pri ohranjanju konstantne klime v vinski kleti. Pametna vinska klet torej nadzoruje vse najpomembnejše komponente za pripravo vrhunskega vina.
V primeru, da je temperatura previsoka bo vino prezgodnje, kar bo vplivalo na okus in kakovost rdečega vina. Enako se zgodi tudi v primeru, da je temperatura prenizka, saj se zorjenje vina upočasni.
Iz spodnjega grafa je razvidno kakšna je naboljša temperatura za posamezno sorto vina:
3. Vlaga v vinski kleti je ključ do uspeha
Vlaga v vinski kleti je poleg temperature tista, katera neposredno vpliva na kakovost priprave vina. V kolikor je vinska klet preveč suha, bo zamašek izsušen, kar posledično pomeni, da bo več zraka vstopilo v sod oz. steklenico. Proces oksidacije se v suhih okoljih pospeši. Vino je idealno hraniti v okolju med 60% in 70% relativne vlažnosti.
V primeru, da je vlaga previsoka, se lahko zgodi, da bodo tla preveč mokra, nabirati pa se lahko začne tudi plesen. Če vinska klet nima nobenega okna in je v celoti pod zemljo, je lažje kot vlago nadzorovati temperaturo. V takšnem primeru svetujemo, da namestite prezračevalno napravo tako, da bo v obtok pognala čimveč zraka. Najbolj primerno pa je, da dogradite kakšno okno in s tem omogočite naravni pretok zraka.
Lahko se pa zgodi tudi, da je klet presuha, kar vpliva na izdatno oksidacijo vina. Zato je vlaga izjemnega pomena od začetka do konca procesa pridelava vin in je na njo potrebno biti izjemno pozoren.
Vlago v prostoru je možno nadzorovati z s pomočjo senzorja vlage in temperature ANDRFFT. Enako kot ostale senzorje je mogoče tudi tega vezati na preklopnik ANDSUR ali na bolj zapleteni sistem celovitega nadzora vinske kleti na daljavo.
4. Najbolj primerni senzorji za pametno vinsko klet
Veliko vinarjev nas je poklicalo in spraševalo, kateri senzorji so najbolj pomembni v vinskih kleteh. Na podlagi dolgoletnih izkušenj smo spoznali, da se lastniki vinskih kleti odločajo predvsem za naslednja senzorja:
- Prostorski senzor temperature in vlage ANDRFFT
- Prostorski senzor za CO2 ANDRACO2
- Prostorski senzor temperature ANDRTF3
Osnovno rešitev s preklopnikom ANDSUR Vam nato lahko priklopi vsak lokalni električar. Senzorje je potrebno priključiti na električno napeljavo v kleti.
Veliko vprašanj dobimo tudi kakšen je strošek, da bi vse elemente lahko nadzorovali na daljavo? Odgovor je, da je vsaka vinska klet drugačna in jo v primeru popolne avtomatizacije obdelujemo projektno, saj se želje in potrebe lastnikov vinski kleti med seboj močno razlikuje. Dodatni elementi k osnovni izvedbi torej so:
Takšno vinsko klet pa je torej mogoče v popolnosti nadzorovati tudi na daljavo preko mobilnih telefonov, računalnikov, tablic, itn. Ponujajo možnost branja podatkov in nastavitve aparatov, ki so povezani v celoto.